|
|
|
... kész, desszertestálra helyezzük. Kihűtjük, majd porcukorral megszórjuk, és 3 órára hűtőbe tesszük. A szószhoz a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd lassanként hozzáadjuk a felforralt narancslevet, végül kislángon sűrűre főzzük. Áttörjük, kihűtjük, és tálalásig frissen tartjuk. A sütemény mellé kínáljuk.
Jó tudni
A vízgőzön történő főzésnél... |
|
|
|
|
|
|
|
... a vajban megpároljuk, majd a vaníliáscukorral megszórjuk, és karamellizálódni hagyjuk. A tojássárgákat, a cukrot és a lisztet habosra keverjük, majd hozzáadjuk az ananászlét, végül a felforralt tejet. Lábasba öntjük, és állandóan kevergetve kislángon sűrűre főzzük. Tálba öntjük, kihűtjük. A tejszínt habbá verjük, majd a kihűlt krémbe keverjük. Kartonpapírból tojásformát vágunk ki,... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... és görcsoldó tulajdonságú. További lehetőség a Moro-féle sárgarépaleves: fél kg sárgaré... |
|
|
|
|
|
|
|
... forgatjuk. Annyi meleg vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és 3 óráig lefedve állni hagyjuk benne. A lisztet és 23 dkg cukrot összekeverünk, folyamatosan keverve beledolgozzuk a tojásokat, a felforralt tejet, 10 dkg olvasztott vajat és a maradék konyakot, majd sima masszává dolgozzuk. A maradék vajjal egy gyümölcstortaformát kikenünk, a maradék cukorral megszórjuk, és behintjük a gyü... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... - jóval előbb, minthogy kenyérsütéshez használták volna. Néhány száz évvel ezelőtt még bizonságosabb volt sört inni, mint folyóvizet, mert a sörfőzéshez a vizet felforralták.
A sör tökéletes táplálék: vizet, szénhidrátot, fehérjét is tartalmaz (1. táblázat). Enyhe alkoholtartalma javítja a vérkeringést, s a mértékletes sörivóknál kisebb a szívbetegs... |
|
|
|
|
|
|
|
... hőmérséklet 40 foknál nem lehet magasabb. A szárított csipkehúst száraz, levegős helyen, legfeljebb egy évig tárolhatjuk. A teát, szintén a C-vitamin védelme érdekében úgy készítsük, hogy a felforralt és néhány percig hűtött vízben a bogyókat 1-2 órán át áztatjuk. A legfinomabb teát friss csipkehúsból nyerjük, ilyenkor 20 perces áztatás is elegendő.
A vadrózsa tűzpiros ... |
|
|
|
|
|
|
|
... (közben sózzuk). Vége felé beletesszük a szalonnákat és főzzük még fél órát. Mikor a hús teljesen puha, lehűtjük és levesszük a csontokról.
A májat szeleteljük és főzzük (a megmaradt felforralt lében) kb. 20 percet.
A zsemlét áztassuk szintén a megmaradt lében.
A húst, májat, zsemlét, zöldségeket ledaráljuk legalább kétszer.
Beletesszük a tojásokat, fűszereket ... |
|
|
|
|
|
|
|
... (közben sózzuk). Vége felé beletesszük a szalonnákat és főzzük még fél órát. Mikor a hús teljesen puha, lehűtjük és levesszük a csontokról.
A májat szeleteljük és főzzük (a megmaradt felforralt lében) kb. 20 percet.
A zsemlét áztassuk szintén a megmaradt lében.
A húst, májat, zsemlét, zöldségeket ledaráljuk legalább kétszer.
Beletesszük a tojásokat, fűszereket ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Uniós húsvét 2007-től
Dr. Bernát W. Aurél európai uniós szakértő szerint jövőre gyökeresen megváltozik a húsvét. Az EU-szabványok szerint a hagyományos locsolást eleve csak felforralt vagy kémiai úton tisztított vízzel lehet végrehajtani, tekintettel arra, hogy a felhasznált vízmennyiség miatt közcélú fürdésnek minősül a tevékenység. A locsoláshoz kötelező lesz ... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsemléket (kifliket) egy centiméter vastag szeletekre vágjuk, majd egy tepsi alján szétterítjük. A tojások sárgáját a margarinnal, a fele porcukorral habosra keverjük, majd hozzáöntjük a felforralt tejet, és a zsömlére öntjük, hogy alaposan megduzzadjon. Erre rátesszük az almát, és 15-20 percig sütjük. Ezalatt felverjük a tojásfehérjét, kevés cukorral és lekvárral. Ha megsült, meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... száraztésztával is lehet próbálkozni, az a leggyorsabb, csak nekem nem volt otthon makarónin kívül semmi, maradt a galuska vagy minek hívják.
szal:
-kb fél liter vízzel felforraltam a pörköltszaft-és fokhagyma kockát meg a fűszereket, meg az olajat, aztán bele a húst, és másfél óra rotyogtatás kis vagy közepes lángon.
-néha nyomattam rá még vizet mert az... |
|
|
|
|
|
|
|
... felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A vaníliakrémhez a tojások sárgáját, a liszttel és a vaníliás cukorral elkeverjük, majd gőz fölött állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a vaníliával felforralt tejet és besűrítjük. Közben kevés sóval és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Egy edényben felolvasztjuk a csokit, hozzáadjuk a mazsolát, a narancslevet, és a tejet, majd mézeska... |
|
|
|
|
|
|
|
... pulykakockákat. Hozzájuk kevertem a vörösboros aszalt szilvát, és tíz deka mirelit gesztenyét, utána ráöntöttem két deci vizet, belemorzsoltam fél darab húsleveskockát, majd az egészet felforraltam. Ahogy rottyant egyet, rögtön le is fedtem, és kislángon omlósán puhára főztem tizenöt perc alatt. Akkor megsóztam és megborsoztam, belekevertem még másfél deci tejszín, és egy teáskaná... |
|
|
|
|
|
|
|
... csemetéjüknek; olyan ételek ezek, amelyek elősegítik egészséges fejlődésüket és amelyeket bizonyára élvezettel fogyasztanak majd az apróságok.
Banánturmix
2 dl felforralt, majd kihűtött vízhez vagy tejhez negyed banánt és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Összeturmixoljuk.
Almaturmix
2 dl felforralt, majd kihűtött vízhez 1 púpo... |
|
|
|
|
|
|
|
... csomag vaníliás cukor, narancshéj, citromhéj, 6 dl tej, 10 db kifli, 15 dkg darált mák, méz
Elkészítése:
A kétféle cukorral, narancs- és citromhéjjal ízesített f... |
|
|
|
|
|
|
|
... van. A hagyma kidobása után azonnal tálalhatjuk. Figyelem: közben nem szabad a lábasba kukucskálni. Garantáltan minden szem különválik, és nagyon finom. Szórhatunk rá, miután ráöntjük a felforralt vizet, vágott petrezselyemzöldet, és egy leveskockát is belemorzsolhatunk.
Ötletes vendégváró
Tetszés szerinti mennyiségű és minőségű kemény sajtot vágjunk kisebb kockákr... |
|
|
|
|
|
|
|
... narancsot, citromot megmossuk és vékony szeletekre vágjuk.
Elkészítés: Nagy lábasba öntjük a bort, beletesszük a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot és felforraljuk. A felforralt borhoz öntjük a rumot, és flambírozzuk, - azaz - meggyújtjuk. Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozzuk, a fűszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... joghurttal, a csipet őrölt fahéjjal. Az eperpépet ráöntjük a tálban lévő - és kis levet engedett - eperkockákra, és öszszekeverjük. Hozzákeverjük a többi joghurtot, és egy kevés felforralt, de lehűtött vizet. Ha sűrűbben szeretik, kevesebbet, ha hígabban, többet. Jól elkeverjük, és már fogyasztható is. ĺnyencek tejszínhabfelhőket is tehetnek rá. Minél érettebb az eper,... |
|
|
|
|
|
|
|
... Előmelegített sütőben kb. fél óráig sütöm. 5 tojásfehérjét kemény habbá verek, édesítőt, reszelt citromhéjat, egy pohár joghurtot, fél kg túrót adok hozzá, végül összekeverem az előzetesen felforralt, kihűtött zselatint. /kb. 5 teáskanálnyi/Az öntetet érdemes a sütés előtt elkészíteni, hogy mire kihűl a tészta egyből rá lehessen önteni. Várjuk meg, amíg a zselatin megszilárdul tel... |
|
|
|
|
|
|
|
... és kb. 10 dkg darált mák. Majd a kész tésztára tettem- tényleg sűrű ám!!Megraktam vastagon meggyel, és zselatint tettem még rá, amit epres light szörpös vízben oldottam fel, mielőtt felforraltam. Nagyon finom lett.
Meggyes Mákos Beigli (2)
Tészta: Fél dl langyos tejben 1/4 csomag porélesztőt megfuttatok. Közben egy tojás sárgáját fruktóz-polisweet keverékkel... |
|
|
|
|
|